2012
2011
2010
2009
2008
Ποιά είναι η γνώμη σας για την καινούρια μας ιστοσελίδα;
 

PostHeaderIcon4η Γιορτή Βοσκού και Τυριού

 

 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στην Γιορτή Βοσκού & Τυριού που διοργανώνεται για 4η συνεχόμενη χρονιά με πρωτοβουλία του πολιτιστικού Συλλόγου Ζωνιανών, πάνω από 7000  πολίτες από όλη την Κρήτη και την Ελλάδα, ξένοι επισκέπτες, επιβράβευσαν με την συμμετοχή τους, την προσπάθεια που καταβάλουμε σαν μέλη του Δ.Σ του συλλόγου αλλά και όλοι οι κάτοικοι του χωριού, για την καλύτερη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης.

Επιβράβευσαν την προσπάθεια που καταβάλλουμε για την προβολή του αναπτυξιακού οράματος που έχουμε για την κοινωνία των Ζωνιανών. Μια προσπάθεια που στοχεύει στην ανάδειξη όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει ο τόπος, στην ανάδειξη και αξιοποίηση όλων αυτών των πολιτιστικών, περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών πόρων, η αξιοποίηση των οποίων, θεωρούμε οτι είναι άμεσα συνυφασμένη με την πολιτιστική και κοινωνική και οικονομική ανάταση αυτού του τόπου.

Ωστόσο ένα τοπικό όραμα μπορεί να γεννηθεί και να παρουσιαστεί από ένα άτομο ή από μια ομάδα ανθρώπων. Μπορεί όμως να γίνει πράξη μόνο όταν εμπνεύσει την τοπική κοινωνία και κυρίως, όταν κινητοποιήσει τις τοπικές δυνάμεις και τις καταστήσει συμμέτοχες σε επίπεδο σχεδιασμού και αποφάσεων. Σαν Δ.Σ του συλλόγου χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μέσα από αυτή την εκδήλωση δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους των Ζωνιανών, να δείξουν τη μπορούν πραγματικά να καταφέρουν όταν υπάρχει σύμπνοια και ομοψυχία.

Η έκθεση Ζωγραφικής, η επίδειξη του παραδοσιακού τρόπου τυροκόμισης, τα τοπικά εδέσματα από τις γυναίκες του χωριού και την Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων, το τυρί των 1054 κιλών που ζυγίστηκε μπροστά σε χιλιάδες κόσμο, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας, των σωμάτων ασφαλείας, των πανεπιστημιακών και δικαστικών αρχών αλλά και το πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα θεωρούμε ότι συνετέλεσαν ώστε η επιτυχία της 4η Γιορτής Βοσκού & Τυριού να ξεπεράσει κάθε προσδοκίας μας.  

Για την Παρασκευή του γιγαντιαίου αυτού τυριού βάρους 1054 κιλών (διαμέτρου 2μ και ύψους 0.36 εκ) αλλά και για την επιτυχημένη διοργάνωση της 4ης Γιορτής Βοσκού & Τυριού έχουμε την ηθική υποχρέωση να ευχαριστήσουμε τους χιλιάδες επισκέπτες που μας τίμησαν με την παρουσία τους, όλους τους κατοίκους των Ζωνιανών και κυρίως τις γυναίκες του χωριού που ήταν για άλλη μια φορά η ψυχή της εκδήλωσης. Να ευχαριστήσουμε τους τυροκόμους Παρασύρη Μανώλη, Παπαδάκη Δημήτρη, Παπαδάκη Κώστα, Παπαδάκη Θωμά καθώς επίσης και τον Στεφανάκη Κώστα με το επιτελείο του από την Ε.Α.Σ.Μ, την Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, την διευθύντρια του ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ Κρήτης και Δωδεκανήσων, τα χορευτικά συγκροτήματα Τ’ Αόρι, Αρκάδι και Αετογιάννη, τον Ζωγράφο Παρασύρη Γιάννη, τον Λυράρη Χάρη Νικηφόρο με την παρέα του, όλους τους εκπροσώπους αρχών και φορέων που μας τίμησαν με την παρουσία τους, τους χορηγούς της εκδήλωσης (Περιφέρειακή Ενότητα Ρεθύμνου., Δήμο Μυλοποτάμου., Μανουκαράκης Α.Ε., Φωτοηλεκτρική Α.Ε., Κτήμα Δαλαμπέλος., SIALMO (Κάββαλος Γ. & Παρασύρης Γ.), Τυροκομείο ‘Σταματογιώργη’ Mitsubishi motors., Φαρσάρης Α.Β.Ε.Ε., Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζωνιανών., Ταχυδρομικό Πρακτορείο Ζωνιανών., Πολιτιστικό Σύλλογο Αξού., Κάββαλο Λυκούργο (για την προσφορά του γερανοφόρου οχήματος) αλλά και όλους τους δημοσιογράφους και τους χορηγούς επικοινωνίας που συνέδραμαν στην προβολή τόσο της παρασκευής του τυριού όσο και της 4η Γιορτής Βοσκού & Τυριού.

Ζητάμε συγνώμη σε όλους τους εκπροσώπους αρχών και φορέων αλλά και σε όλους τους πολίτες που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση που λόγο τεχνικού προβλήματος που παρουσιάστηκε με την ζύγιση του τυριού υπέστησαν μια μικρή ταλαιπωρία.

Τέλος ευελπιστούμε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζωνιανών να παραμείνει ένας ουσιαστικός πολιτιστικός πυρήνας για τον τόπο μας, με νέες δράσεις και πρωτοβουλίες αλλά και με νέα πρόσωπα, τα οποία θα μπορούν να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης και να συνεχίσουν το έργο που ξεκινήσαμε πριν από τέσσερα χρόνια.