2012
2011
2010
2009
2008
Ποιά είναι η γνώμη σας για την καινούρια μας ιστοσελίδα;
 

PostHeaderIconΤυρί για το Guinness

ΘΕΜΑ: Δελτίου τύπου για την παρασκευή του τυριού βάρους ενός τόνου

 

 

Η κτηνοτροφία διαχρονικά αποτελεί  έναν από τους πιο δυναμικούς παραγωγικούς τομείς της χώρας μας και ειδικότερα της Κρήτης. Πλέον, με τη σύγχρονη διάρθρωση της οικονομίας και με τα νέα μοντέλα ανάπτυξης που προωθούνται από τις νέες συνθήκες της αγοράς, η άσκηση της κτηνοτροφίας απαιτεί ορθολογιστική κατάρτιση από τους κτηνοτρόφους, διαρκή και άμεση υποστήριξη από επιστήμονες (γεωπόνους ζωϊκής παραγωγής και κτηνιάτρους) που θα της παρέχουν εξειδικευμένες γνώσεις για τομείς όπως η βιολογία, η γενετική, η κτηνιατρική, η διαιτολογία κι η βρωματολογία,  και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων από την πολιτεία ώστε να αναπτυχθούν οι υποδομές για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του τομέα αυτού, με συνεπαγόμενη έκλειψη των χρόνιων προβλημάτων που τον ταλανίζουν.

Με στόχο την προβολή όλων των παραπάνω θεμάτων αλλά και στα πλαίσια της αξιοποίησης των οικονομικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών πόρων της περιοχής του Μυλοποτάμου και της δημιουργίας νέων πλεονεκτημάτων που θα δώσουν διεξόδους στην τοπική κοινωνία του χωριού Ζωνιανά, κάθε καλοκαίρι – από το 2008 -  ο Εκδρομικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ζωνιανών Μυλοποτάμου έχει καθιερώσει τη Γιορτή Βοσκού και Τυριού. Η ποιμενική ζωή της Κρήτης , τα πλούσια πολιτιστικά στοιχεία που τη συνοδεύουν, και η ανάδειξη των κτηνοτροφικών – τυροκομικών προϊόντων που παράγονται εκεί είναι οι βασικοί παράμετροι της Γιορτής αυτής παράλληλα με τον ψυχαγωγικό της χαρακτήρα. Στα πλαίσια αυτής της Γιορτής κάθε χρόνο παρασκευάζεται ένα γιγαντιαίο κεφαλοτύρι , το οποίο και μοιράζεται στους επισκέπτες .

Εν όψει της φετινής 4ης Γιορτής Βοσκού και Τυριού , παρασκευάστηκε από τους τυροκόμους των Ζωνιανών με την βοήθεια του προσωπικού της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μυλοποτάμου ένα τυρί βάρους πάνω από ένα (1) τόνο. Η παρασκευή του έγινε το Σάββατο 19 Μαρτίου 2011 στις εγκαταστάσεις του Τυροκομείου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μυλοποτάμου και χρησιμοποιήθηκαν επτά (7) τόνοι πρόβειου γάλακτος που είχαν προσφέρει οι κτηνοτρόφοι και φίλοι των Ζωνιανών. Οι ποιότητα του γάλακτος ελέγχθηκε από την εκπρόσωπο του ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ , κ Παπαδάκη Αντωνία η οποία παρακολούθησε και όλη την διαδικασία. Μετά την ολοκλήρωση της επίπονης και χρονοβόρας παρασκευής του τυριού, αυτό μεταφέρθηκε στο   χωριό Ζωνιανά, όπου και θα παραμείνει εκεί τους επόμενους τέσσερις (4) μήνες για την ωρίμανσή του. Το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της Γιορτής θα παρουσιαστεί και θα ζυγιστεί στο κοινό , οπότε και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία που απαιτείται για την κατάθεση του φακέλου κατάρριψης του ρεκόρ στη Guinness World Record που μέχρι τώρα κρατεί η Ιταλία με ένα τυρί βάρους 534 κιλών.

Ο Εκδρομικός και Εκπολιτιστικός σύλλογος Ζωνιανών ευχαριστεί θερμά τους τυροκόμους των Ζωνιανών, το Δ.Σ. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μυλοποτάμου, για την παραχώρηση των σύγχρονων εγκαταστάσεων της καθώς και το προσωπικό αυτής που συνέδραμε με πολύ μεράκι στην Παρασκευή του τυριού, τους κτηνοτρόφους και φίλους των Ζωνιανών για τη δωρεάν παραχώρηση του γάλακτος – όπως πράττουν κάθε χρόνο για τη Γιορτή Βοσκού και Τυριού - , την εκπρόσωπο του ΕΛΟΓΑΚ που ενήργησε το απαιτούμενο κατά το νόμο έλεγχο ποιότητας του γάλακτος και όλους όσους παρευρέθηκαν και ενίσχυσαν με τον ενθουσιασμό τους την προσπάθεια αυτή.